Общо 59 са неработещите машини за гласуване в страната - 7 устройства

...
Общо 59 са неработещите машини за гласуване в страната - 7 устройства
Коментари Харесай

Не работят само 59 машини за гласуване от близо 12 хиляди

Общо 59 са неработещите машини за гласоподаване в страната - 7 устройства не са проработили още при тестването им в деня за размисъл, а 52 броя - в изборлния ден. Няма нито едно устройство в чужбина, което да е отказало да работи. В секциите, където машините не действат, се е минало към хартиени бюлетини. Такива бяха данните, предоставени от Централната изборна комисия на последния й брифинг за през днешния ден. Най-вероятно те няма да се трансформират до края на изборния ден.

Трябва да се означи, че неработещите машини са изключително малко като дял от общия брой на машините, които са 11 936 броя.

Причините са най-различни. В част от секциите устройството не е стартирало при започване на изборния ден. При други не са проработили смарт картите; не са отпечатвали контролни разписки след гласуване; имало е и случаи на повреди на екраните поради приложимост на погрешен дезинфектант. В тази връзка, от ЦИК прецизираха, че би трябвало да се употребява единствено етилов алкохол до 75 процента.

Важен проблем, на който представителите на ЦИК набягаха отново и още веднъж - неведнъж гласоподаватели са дали своят вот в единия тип избори, след което са желали нова смарт карта от съответната секционна комисия, с цел да гласоподават и в другия тип избори. От ЦИК непрестанно наблягаха, че всеки гласоподавател получава единствено една карта. Щом я сложи в машината, първият вид, който може да избере, е да гласоподава и на двата типа избори. На същото поле на екрана се появяват и другите две варианти - да гласоподава единствено за президент или единствено за парламент. Не може да получи втора карта, защото може да повтори избора си, подчертаха от ЦИК.

По-рано представителите на комисията направиха и конкретизиране по изявление на служебния министър председател Стефан Янев от тази заран. Той е декларирал, че контролните разписки ще се броят, единствено с цел да откри общата им численост. Комисарите подсетиха, че секционните комисии ще броят гласовете, подадени посредством машините, от разписките по партии и обединения, а по-късно ще попълнят съответните приложения. Няма да се броят единствено преференциите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР